joi, 22 februarie 2007

Analiza Grafologica (Grafologie)


Ce este si ce NU este Analiza Grafologica
Analiza Grafologica este pentru mine una dintre cele mai frumoase si puternice "unelte" de dezvoltare personala si chiar profesionala. In sectiunea Human Design am pus informatii introductive despre aceasta stiinta si arta in acelasi timp. Iti recomand sa citesti cu atentie acele informatii si apoi sa revii la acest articol. Daca deja ai citit acele informatii... atunci poti citi mai departe!


Arma mea secreta: Analiza Grafologica
De fiecare data cand analizez un nou scris de mana raman uimit de reactiile pe care le suprind la persoana analizata. Este ca si cand as avea o bagheta magica prin care pot patrunde foarte adanc in mintea persoanei si imi pot da seama ce personalitate are, chiar pot aproxima care sunt credintele sale, care sunt nevoile si dorintele sale. Acest lucru confera o putere enorma asupra comunicarii si relatiei dintre mine si respectiva persoana.

Uneori, descopar lucruri atat de intime si adanc infipte in inconstient incat persoana se simte, pe de o parte confuza sa afle atat de multe despre ea insasi, iar pe de alta parte relaxata si impacata pentru ca este inteleasa. Este ciudat cat de putin se pot cunoaste oamenii pe ei insisi. Analiza Grafologica este ca o "arma secreta" in "lupta" cu propria minte, cu propria personalitate.

Pentru cei mai multi dintre noi este atat de greu sa ne deslusim propria personalitate, ca sa nu mai vorbim de intelegerea personalitatii celor din jurul nostru. Analiza Grafologica este o unealta extraordinara prin care poti, foarte simplu si foarte repede, intelege lucruri pe care ai incercat sa le deslusesti poate de ani de zile.

Stiu ca sunt cuvinte mari acestea. Totusi, vorbesc din experienta. Acum patru ani am luat cunostinta cu Analiza Grafologica. Si de atunci pentru mine nimic nu a mai fost la fel. Totul s-a schimbat - eu m-am schimbat si relatiile mele cu ceilalti s-au schimbat. Este ca si cand acum am o unealta "magica" prin care pot "privi prin" oameni, dincolo de ceea ce iti spun ei constient. Cu Analiza Grafologica poti privi dincolo de constient, in inconstientul oamenilor - acolo unde sunt emotiile, dorintele, nevoile si toata puterea lor.

Nu pot ramane decat recunoscator si umil in fata complexitatii si frumusetii mintii si personalitatii umane. Analiza Grafologica mi-a oferit mai multe cunostinte despre personalitate, oameni si relatii interumane decat mi-au oferit 21 ani de viata si 15 ani de scoala pusi cap la cap.


Demistificarea baghetei magice: stiinta Analizei Grafologice
Oricine din aceasta lume, indiferent de varsta, sex, religie, cultura sau orice altceva poate beneficia din studierea Analizei Grafologice.

La sfarsitul anilor '90, majoritatea companiilor si organizatiilor americane foloseau (si inca folosesc) Analiza Grafologica pentru recrutare si selectie de personal, pentru testarea personalului (testare psihologica) si motivare. "The Wall Street Journal", in 1988, a publicat stirea urmatoare: in Franta, Spania, Olanda si Israel aproximativ 80% din topul celor mai performante 500 de companii foloseau Analiza Grafologica in managementul resurselor umane, avand consultanti analisti grafologi sau chiar avand ca angajati full-time experti in Analiza Grafologica.

Daca aceste companii multinationale platesc gras experti in Analiza Grafologica pentru a selecta si motiva personalul, atunci eu voi folosi aceasta unealta in propria mea dezvoltare personala si in dezvoltarea relatiilor interumane! Categoric!


Sa fie clar: scrisul tau te poate da de gol!
Analiza Grafologica si-a dovedit puterile in asemenea masura incat Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite ale Americii a fost nevoita sa dea un verdict in privinta disputei daca este sau nu o incalcare a dreptului la intimitate al individului.

Curtea Suprema de Justitie a SUA, in 1977, in cazul "Statele Unite versus Sydney Rosinsky" (FRP249) a dat verdictul: "Felul in care arata scrisul unei persoane este considerat informatie publica - similar, de exemplu, modului in care persoana se imbraca sau similar limbajului trupului (body language) respectivei persoane. Astfel, analiza psihologica extrasa din aceasta informatie nu este considerata o incalcare a dreptului la intimitate al individului."


Ce trasaturi de personalitate se pot observa prin Analiza Grafologica?
Dupa cum am mai spus, la o prima vedere se pot identifica aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. Un analist grafolog cu experienta poate identifica chiar si 400 de trasaturi de personalitate combinand diverse trasaturi "de baza".

In cele ce urmeaza m-am oprit la cele mai importante trasaturi care se pot observa DIRECT din scris, fara nici un fel de combinare a altor trasaturi de personalitate. Nici macar nu este nevoie de foarte multa experienta pentru a descoperi aceste trasaturi de personalitate. Trebuie putina atentie.

Oricine poate incepe sa analizeze scrisul in aproximativ 30 de minute dupa ce a citit si a vazut exemplele acestor trasaturi descrise. Eu ma voi limita la doar a spune in ce litere se observa trasaturile. Nu voi da si exemplele grafice. Exista litere care exprima o gama variata de trasaturi de personalitate - cum sunt de exemplu literele t, j, p, o si altele.

Trasaturile sunt scrise in ordine alfabetica.

  • Abilitate organizatorica - persoana care are o buna viziune, o buna coordonare mentala si are "talentul" de a crea ordine acolo unde este haos; de obicei are un temperament melancolic, este ordonata, analitica si are multa imaginatie si creativitate - litera f.
  • Agresivitate - persoana care ataca des verbal si fizic - literele g, j, y, uneori f.
  • Ambivert - un tip din cele trei tipuri de exprimare a emotiilor; aceasta persoana nu este nici introvertita, nici extrovertita; este foarte stabila emotional si se poate intelege foarte bine atat cu introvertitii cat si cu persoanele extrovertite - toate literele.
  • Analitic (tip de gandire analitic) - persoana care are capacitatea si de cele mai multe ori nevoia de a analiza foarte bine informatiile inainte de a lua o decizie; are tendinta de a despica firul in patru - literele m, n si eventual w.
  • Anti-social - persoana care nu are incredere in oameni si are foarte putini prieteni; ii este chiar teama de a nu fi ranita; un mare impediment in calea dezvoltarii relatiilor intime - literele g, j, y.
  • Argumentativ - persoana careia ii place sa discute in contradictoriu; trasatura va fi accentuata daca persoana este incapatanata, analitica, iritabila, sarcastica si/sau impulsiva - litera p.
  • Atent la detalii - persoana care este atenta la detalii, care observa aproape totul; are o memorie foarte buna; trasatura accentuata daca este analitica si are putere de concentrare foarte buna - literele i, j.
  • Auto-mintire, inselare de sine (in engleza, "self-deceit") - persoana care se minte pe ea insasi; persoana are tendinta de a distorsiona perceptia ei asupra realitatii astfel incat sa fie o "imagine" care ii convine; are o tendinta de a nu fi obiectiva cu ea insasi si cu cei din jur, cu situatiile de viata in general; o trasatura foarte complicata, cu implicatii la nivel inconstient deosebit de grave - litera o, uneori si in a, d, g, q.
  • Auto-conducere si leadership - persoana care poseda calitati de lider, specifice omului de succes - se observa direct doar in semnatura.
  • Comprehensiv (tip de gandire comprehensiv) - persoana care are o minte agera si care poate lua decizii foarte repede; de obicei este o persoana curioasa, usor impulsiva, deosebit de inteligenta si de cele mai multe ori se grabeste; unii o considera geniu - literele m, n, chiar h si i.
  • Cumulativ (tip de gandire cumulativ) - persoana care simte nevoia sa aiba toate datele si informatiile inainte de a decide; invata ceva mai incet, gandeste mai incet, dar gandirea ei este de calitate si invata intr-un mod foarte constiincios si solid; de cele mai multe ori are o mare putere de creativitate - literele m, n si uneori h.
  • Curiozitate - persoana care mereu cauta noi informatii si este interesata sa afle mereu fapte si lucruri noi; simte de multe ori nevoia de diversitate; este de cele mai multe ori o persoana rapida in gandire si actiuni - literele m, n, chiar h si r.
  • Delasator - persoana care mereu va face maine ceea ce poate face azi... de fapt, de cele mai multe ori sfarseste prin a nu mai face deloc acel lucru; un impediment imens in calea succesului - litera t.
  • Diplomatie - persoana care stie sa spuna lucrurilor pe nume si sa fie si diplomata in acelasi timp - literele m, n.
  • Direct - persoana care nu pierde timpul cu introducerile; spune lucrurilor pe nume, direct, fara "inflorituri"; de obicei este o persoana rapida in gandire - litera t.
  • Dominant - persoana care incearca in majoritatea situatiilor sa detina controlul; ii place sa dea ordine si se asteapta ca oamenii sa o urmeze fara multe comentarii; cand este insotita de sarcasm, trasatura se accentueaza; este vazuta de multi ca o trasatura rea, o personalitate prea puternica si chiar tiranica - litera t.
  • Ego - persoana care are o imagine de sine exagerata, care isi acorda o importanta mult prea mare; se combina neaparat cu trasaturile: imagine de sine, mandrie, dominant si alte trasaturi; dificil de evaluat - toate literele mari.
  • Entuziasm - persoana care in mod obisnuit se entuziasmeaza; de obicei este o persoana optimista si extrovertita sau ambiverta; rareori este introvertita; de obicei are temperament sangvinic si/sau coleric dominant - litera t.
  • Extrovertit (extravertit) - un tip din cele trei tipuri de exprimare a emotiilor; persoana extrovertita (extravertita) isi exprima in mod liber si clar emotiile; nu tine in sine trairile sale, indiferent daca sunt pozitive sau negative; este un bun actor si poate sa relationeze usor cu oamenii; de obicei este o persoana deosebit de empatica, dezvoltand empatie cu extrovertitii si ambivertii, mai rar cu persoanele introvertite; de obicei are temperament sangvinic si coleric - toate literele.
  • Fluiditate in gandire (fluiditate mentala) - persoana care detine capacitatea de a gandi fluent, de a exprima idei intr-un mod fluent si logic; de obicei are bune calitati de orator; mai toti marii scriitori (in orice domeniu, de la romancieri la gazetari veritabili) au aceasta caracteristica - literele f, g si in multe alte locuri in scris, cat si in semnatura.
  • Frustrare fizica - persoana care are frustrari la nivel fizic, frustrari care pot tine de: corp si aspectul corpului sau handicap corporal, calatorii, exercitii fizice si, bineinteles, sex (viata sexuala); da, aceste lucruri intime se observa clar in scris, mai ales pentru un analist grafolog experimentat - literele g, j, y.
  • Gelozie - persoana care si-a dezvoltat o frica nejustificata fata de partenerul de viata; este o persoana foarte posesiva; in cazuri extreme se manifesta prin reactii si comportamente paranoice, mai ales daca persoana este sensibila la critica si are alte multe temeri si insecuritati - toate literele mari, de obicei M, Y, T, W, C.
  • Generozitate - persoana care doreste sa ajute pe altii, deosebit de generoasa; de multe ori are tendinta de a uita ca uneori este bine sa spuna "nu"; ii este greu sa refuze cand i se cere ajutorul - toate literele.
  • Imaginatie - persoana cu imaginatie bogata; de obicei poate vizualiza foarte bine, are capacitatea de a crea mental experiente bogate (vizual, auditiv si kinestezic); are tendinta de a exagera lucrurile tangibile, realitatea; are tendinta de a face din tantar armasar; de obicei are nevoie de diversitate si se plictiseste repede, trasatura accentuata de alte trasaturi de personalitate - literele g, j, y si in alte locuri in scris.
  • Imaginea de sine - "cartea de vizita" a persoanei, cum ii spun eu; o buna imagine de sine spune multe, la fel de multe spune si o imagine de sine suferinda; imaginea de sine este probabil "inima" personalitatii pentru ca din ea sunt "pompate" o serie intreaga de trasaturi; in acelasi timp, imaginea de sine este "oglinda" personalitatii pentru ca este rezultanta a numeroase trasaturi de personalitate; imaginea de sine este un adevarat "nod de trafic" in personalitate, de ea fiind legate multe trasaturi de personalitate; imaginea de sine este cheia succesului in ceea ce priveste personalitatea; poate fi cel mai mare dusman (daca imaginea de sine este scazuta, foarte mica) sau cel mai bun prieten daca imaginea de sine este una sanatoasa - litera t.
  • Imaturitate - persoana care are tendinta de a trai prea mult in prezent, in mod imatur, nefacandu-si planuri de viitor si trecand prin viata fara obiective; are sistemele de valori si credinte in permanenta schimbare si ajustare; trasatura intalnita des, in mod normal, la adolescenti; la adulti se transforma in incapacitate sau refuz de a privi in perspectiva, de a stabili obiective, de a-si asuma diverse responsabilitati - toate literele.
  • Incapatanare - persoana care se tine cu dintii de credintele si opiniile ei; se leaga de multe alte trasaturi - literele t si d.
  • Individualist - persoana care simte nevoia sa iasa cumva, prin orice mijloace uneori, in evidenta; trasatura comuna la adolescenti; la adulti, nevoia de individualizare se poate transforma in extravaganta; denota totodata si trasaturi artistice, necesitand corelare cu alte trasaturi de personalitate - literele i, j.
  • Introvertit - un tip din cele trei tipuri de exprimare a emotiilor; persoana introvertita retine in interiorul sau emotiile; introvertitul nu isi exprima emotiile decat foarte rar si de cele mai multe ori atunci cand nu le mai poate tine in sine - fie emotii pozitive (extaz, fericire deosebita), fie emotii negative (depresie, anxietate); de obicei introvertitul are temperament melancolic si flegmatic - toate literele.
  • Intuitie - persoana care are "un al saselea simt" foarte bine dezvoltat; are o tendinta de a "simti" evenimentele si situatiile, lumea si oamenii in general; o trasatura foarte rara si foarte valoroasa, dar si foarte greu de identificat in scris - toate literele.
  • Iritabilitate - persoana care se enerveaza usor; de obicei persoana are dezvoltat un grad de manie fata de sexul opus sau fata de oameni in general si/sau categorii sociale, etnice etc; foarte sensibila - litera i, uneori si j.
  • Loialitate - persoana care va sta cu tine la bine si la rau; loialitatea se manifesta fata de persoane, credinte, valori si organizatii; o trasatura pe cale de disparitie; foarte, foarte rar intalnita in scris - litera i.
  • Mincinos - persoana care nu spune adevarul, care distorsioneaza realitatea in mod voit; acestei persoane nu i se poate acorda incredere; nu te baza pe aceasta persoana; daca esti curios, persoanele mincinoase pot fi identificate foarte usor si cu Analiza Grafologica nu au unde sa se ascunda - litera o.
  • Nevoie de activitate fizica - persoana care simte nevoia de a avea multe si diverse activitati fizice: exercitii fizice, calatorii, activitate sexuala intensa - litera p, mereu verificata prin literele g, j, y.
  • Nevoie de atentie - persoana care cauta mereu sa atraga atentia; este modul ei de a cauta acceptarea sociala si de a-si demonstra ca este de valoare; trasatura foarte intalnita la adolescenti - toate literele.
  • Nevoie de provocari - persoana care simte mereu nevoia de provocari si de cele mai multe ori manifesta manie si frustrare fata de sexul opus; tipul persoanei care este atrasa de femei/barbati "hard to get"; un joc foarte periculos, din care cel putin o persoana va sfarsi ranita sentimental (si nu numai, in cazuri extreme); o trasatura foarte neplacuta, cu adanci radacini in inconstient; foarte greu de inteles, cu atat mai greu de controlat sau elimat; in doze infime trasatura poate fi una stimulanta, pozitiva - literele c, a, d, uneori e, g, q.
  • Nevoie de responsabilitate - persoana care simte nevoia sa detina responsabilitate intr-un domeniu sau altul; un lider innascut - literele W, M, D, chiar S si Y.
  • Optimism - persoana care vede mai mereu partea plina a paharului; o trasatura care se afla in stransa legatura cu entuziasmul; o trasatura foarte placuta si foarte utila - toate literele.
  • Perfectionism - persoana care cauta mereu excelenta; in doze moderate este o trasatura utila, insa dusa la extrem poate supara pe cei din jur si poate crea frustrare in cel care o detine; persoanele cu temperament melancolic sunt prin excelenta perfectioniste - toate literele.
  • Perseverenta - persoana care nu se da batuta pana cand nu reuseste; o garantie a succesului; este o trasatura esentiala pentru atingerea excelentei in orice domeniu - litera t, uneori z, y, f.
  • Perversiune - persoana care manifesta comportamente de perversiune de orice tip si in orice forme - litera y, uneori g, j.
  • Personalitate dubla - persoana care manifesta schimbari frecvente de stari emotionale, uneori chiar schimbari mari in sisteme de credinte si valori; dusa la extrem trasatura este mai mult decat o personalitate instabila emotional, este chiar dubla personalitate (split personality) - toate literele.
  • Precaut - persoana care intotdeauna verifica de doua ori inainte de a lua o decizie; trasatura accentuata daca este analitica si atenta la detalii; este exact opusul persoanei impulsive - toate literele.
  • Putere de concentrare - persoana care are puterea de a se concentra cu usurinta si de cele mai multe ori este concentrata; de multe ori atenta la detalii si foarte putin impulsiva, este precauta de multe ori - toate literele.
  • Sarcasm - persoana care are "limba ascutita"; de cele mai multe ori persoana aceasta imbraca o critica intr-o gluma; sarcasmul este un mecanism de aparare preferat de cei mai multi dintre noi; o trasatura foarte des intalnita; in cazuri extreme persoanele sarcastice pot fi rele, dure, tiranice chiar si pot indeparta oamenii mai ceva decat te poate indeparta un miros neplacut - litera t.
  • Secretos - persoana care nu spune decat rareori tot ce are pe suflet; mereu va tine unele lucruri pentru ea; stie sa tina secrete; are nevoie acuta de spatiu, intimitate si nu acorda decat in cazuri exceptionale o a doua sansa mincinosilor si celor care i-au inselat increderea - litera o.
  • Sensibilitate la critica - persoana care este in general sensibila la ceea ce spun si fac ceilalti, mai ales cei apropiati (prieteni, familie, partener de viata); de obicei are o imagine de sine slaba; in cazurile extreme, sensibilitatea la critica se transforma in paranoia - litera d.
  • Sfidator - persoana care nu accepta sa aiba un sef, care nu accepta autoritatea; de multe ori pare genul "razvratitului"; trasatura foarte intalnita la adolescenti - litera k.
  • Simtul umorului - persoana care stie sa faca o gluma si stie sa si guste o gluma atunci cand i se spune una; persoanele cu simtul umorului dezvoltat sunt de obicei persoanele cu temperament sangvinic; trasatura este accentuata de sarcasm - litera t si in multe alte litere in scris.
  • Sinceritate - persoana care este deschisa si spune adevarul; de obicei spune lucrurilor pe nume; da, acum poti sa-ti dai seama daca cel/cea de langa tine este sincer/a doar privindu-i scrisul - litera o.
  • Supra auto-constientizare (in engleza, "self-consciousness") - persoana care isi impune standarde foarte inalte pe care rareori reuseste sa le atinga; o persoana foarte auto-critica; ii este frica de respingere si de a fi ridiculizata; ea va evita respingerea si rusinea cu orice pret, fiind cea mai mare temere a ei - literele m si n.
  • Teama de succes - persoana care, intr-adevar, se teme de propriul succes; aceasta teama este in stransa legatura cu imaginea de sine (foarte scazuta) si este sustinuta de credinte limitative si sisteme de credinte si valori aflate in contradictie; o trasatura care se elimina foarte greu si este poate cea mai perfida dintre toate temerile si insecuritatile persoanei; este precum cancerul: nu iti dai seama ca il ai decat prea tarziu; din fericire, in ceea ce priveste personalitatea, niciodata nu este prea tarziu pentru o schimbare - litera y.
Ura - persoana care are o manie puternica fata de o persoana sau oameni in general; o trasatura foarte urata, care este intalnita de la oameni foarte posesivi, gelosi, violenti pana la criminali in serie; este, din fericire, extrem de rara; in 4 ani de zile nu am intalnit decat o singura persoana cu aceasta trasatura; oricum, una imi este de ajuns cat pentru o viata intreaga - toate literele.


Ce spui de toate aceste trasaturi? Ele sunt doar o parte din ceea ce poate vedea un analist grafolog cu experienta! Stiu ca probabil nu crezi. Stiu ca esti curios si speriat in acelasi timp. Ascunde-ti acum scrisul ca sa nu il vada cineva! Sau, daca esti intr-adevar hotarat sa faci o diferenta in viata ta ACUM, sau pur si simplu daca vrei sa testezi tot ce vorbesc eu aici, poti decide sa iei legatura cu un analist grafolog si sa-ti analizezi scrisul!

Niciun comentariu: