joi, 22 februarie 2007

Desconsiderarea si rezolvarea problemelor

In fiecare zi, indiferent de locul in care ne aflam , la serviciu, scoala sau acasa, apar probleme cu care ne confruntam.
"Cum sa rezolv cat mai bine sarcina care mi-a fost incredintata?"
"Cum sa rectionez atunci cand seful meu are o atitudine ostila fata de mine?"
"Am o relatie care ma nemultumeste si nu reusesc sa iau o decizie."
De fiecare data cand ne confruntam cu o probleme avem doua optiuni:putem folosi capacitatea de adult pentru a gandi , simti si actiona in vederea rezolvarii problemei sau putem trece in script, adica vom gandi, simti si ne vom comporta ca atunci cand eram mici.
Scriptul reprezinta un plan al vietii preconstient, bazat pe deciziile initiale ale copilului ,luate in primii ani de viata si reprezentand strategia pe care copilul a gasit-o pentru a supravietui intr-o lume care I se pare ostila si amenintatoare pentru viata sa. Copilul este cel care decide acest plan , nu este influentat doar de factorii exteriori cum ar fi parintii sau mediul inconjurator. Scriptul este un scenariu care determina omului destinul si inclusiv modul de abordare a relatiilor si a sarcinilor.
In cazul in care rezolv problema din pozitia de adult voi lua in calcul toate aspectele situatiei reale: voi constientiza existenta problemei, faptul ca exista posibilitati de schimbare astfel incat aceasta sa fie rezolvata si de asemenea voi sti ca eu am abilitatea de a actiona si de a o rezolva.
Alegand a doua optiune , aceea de a trece in script ,voi incepe sa percep lumea astfel incat sa se potriveasca cu deciziile pe care le-am luat in copilarie.In acest caz voi ignora unele aspecte ale situatiei reale si voi supraevalua alte aspecte ale problemei.In loc de a actiona pentru a rezolva problema voi incerca sa-I manipulez pe ceilalti pentru a primi solutia.In loc sa am un comportament activ voi avea unul pasiv,care nu duce la rezolvarea problemei.
Comportamentele pasive indica faptul ca persoana desconsidera ,atribuie o valuare inadecvata ,subestimeaza sau supraestimeaza ceva.Cand desconsideram ignoram inconstient o informatie utila care ne-ar ajuta sa rezolvam problema.
Adoptand un comportament pasiv pot sa nu fac nimic efectiv sau pot sa-mi consum energia intr-o alta directie decat aceea care ar duce la rezolvarea problemei.
Putem astfel sa desconsideram capacitatea de a faca ceva intr-o situatie, ne putem crede incapabili de a gandi.
De asemenea putem avea un tip de pasivitate la nivelul reflectiei,compotandu-ne astfel incat sa facem cum credem ca ar vrea ceilalti sa facem.In acest caz nu verificam in mod real dorintele celorlalti si care ne sunt propriile, adevaratele noastre dorinte.Ne desconsideram capacitatea de a actiona in functie de propriile alegeri.
Exista cazuri in care persoanele se angajeaza in activitati fara tel ,repetitive(rosul unghiilor,mancatul excesiv),incercand sa-si elibereze disconfortul dat de faptul ca nu reusesc sa resolve problema.In loc sa-si canalizeze energia catre o actiune de rezolvare a situatiei , se agita desconsiderandu-si capacitatea de a reactiona pentru a rezolva problema.
Putem de asemenea sa credem ca nu avem abilitatea de a rezolva problema sperand ca altcineva sa o rezolve in locul nostru.
Sunt cazuri in care chiar un comportament violent poarte fi considerat pasiv fata de obiectiv adica de rezolvarea probemei. Acesta deoarece violenta nu vizeaza rezolvarea problemei prezente, cantitatea de energie eliberata se foloseste contra propriei persoane sau a celorlalti in incercarea disperata de a-i face pe acestia sa rezolve problema in locul lor.
Folosind unul din tipurile acestea de comportamente pasive noi desconsideram: pe altii , pe noi sau situatia.
Desconsiderand vom avea ca rezultat probeme nerezolvate.
Identificand faptul ca desconsideram ,ce anume ,la ce nivel,vom avea un instrument puternic pentru a ne rezolva problemele.

Niciun comentariu: