sâmbătă, 24 februarie 2007

Tulburarile afective. Depresiile

Denumirea de tulburari afective vizeaza anomalia dispozitiei - depresie sau euforie. A te simti nefericit în momente de adversitate face parte din experienta normala. Simptomul dispozitiei depresive este o componenta a multor sindroame psihiatrice si se întâlneste de asemenea în mod obisnuit în anumite boli somatice (mononucleoza infectioasa).

Trasaturile centrale ale acestor sindroame sunt dispozitia depresiva, gândirea pesimista, lipsa placerii, energia redusa si lentoarea. Dintre acestea, dispozitia depresiva este de obicei, dar nu invariabil, cel mai evident simptom.

Sindroamele depresive
În tulburarile depresive de severitate moderata, trasaturile principale sunt dispozitia scazuta, lipsa placerii, gândirea pesimista si energia redusa, toate ducând la deteriorarea eficientei.

Cum poti identifica un depresiv?
Aspectul exterior al depresivului este caracteristic - îmbracamintea si tinuta pot fi neglijate. Trasaturie fetei se caracterizeaza prin coborârea comisurilor bucale si printr-o cuta verticala între sprâncene, în mijlocul fruntii. Frecventa clipitului poate fi scazuta. Umerii sunt aplecati, iar capul înclinat înainte, astfel încât directia privirii este în jos. Gesturile sunt reduse. Este important de notat ca unii depresivi pastreaza un zâmbet exterior în ciuda sentimentelor adânci de suferinta.

Lentoarea psihomotorie este frecventa (desi, exista cazuri de pacienti agitati). Lentoarea gândirii se reflecta în vorbirea sa - exista o lunga întârziere înainte de a raspunde la întrebari, iar pauzele în conversatie pot fi atât de lungi încât devin de nesuportat pentru o persoana activa.

Dispozitia sa este caracterizata prin suferinta si nefericire. Aceasta dispozitie nu se îmbunatateste substantial în împrejurari în care sentimentele obisnuite de tristete s-ar alina.

Perturbarea somnului în tulburarile depresive este de mai multe feluri. Cea mai caracteristica este trezirea mult prea devreme dimineata, dar apar de asemenea, întârzierea adormirii si trezirea în timpul noptii. Trezirea prea devreme dimineata apare cu 2 sau 3 ore înainte de ora obisnuita a pacientului - el nu mai adoarme si ramâne întins pe pat, simtindu-se nerefacut, neodihnit si adesea nelinistit si agitat. El se gândeste cu pesimism la ziua care urmeaza, analizeaza esecurile si neîmplinirile trecute si mediteaza posomorât asupra viitorului. Aceasta combinatie a trezirii prea devreme cu gândirea depresiva este importanta pentru diagnostic. Trebuie mentionat ca unii pacienti depresivi, mai degraba dorm excesiv decât se trezesc devreme, dar ti acestia afirma ca se trezesc nerefacuti.

În tulburarile depresive, pierderea în greutate pare adesea mai mare decât s-ar putea aprecia numai dupa lipsa apetitului. La unii depresivi perturbarile privind aportul alimentar si greutatea sunt în exces - ei manânca mai mult si câstiga în greutate - de obicei se pare ca hrana aduce o usurare trecatoare sentimentelor lor de suferinta.

Simptomele fizice sunt frecvent în tulburarile depresive. Ele îmbraca numeroare forme, dar constipatia si disconfortul dureros localizat oriunde în corp sunt cu totul particulare. Acuzele privind orice boala somatica preexistenta cresc de obicei, iar preocuparile hipocondriace devin obisnuite.

Niciun comentariu: