sâmbătă, 24 februarie 2007

CAND COPILUL SE SCOBESTE IN NAS

Sunteti ingrozita ca copilul se scobeste in nas? Puteti sa-l opriti sa nu mai faca asta?
Iata cateva informatii care va vor fi utile pentru a pune stop unui astfel de comportament .
DE CE SE SCOBESTE?
Am fost surprinsa sa aflu ca la nastere copii au cavitatile sinusului foarte mici, ele
cresc pe masura ce creste copilul si nu ating masura ideala pana la 12 ani. Copii
descopera narile foarte timpuriu in viata si gasesc ca sunt niste caverne interesante care produc senzatii interesante, care au o textura si un gust (scuze!) interesante.
Pentru unii, scobitul in nas poate deveni un inlocuitor pentru plictiseala, iar pentru
altii este o forma de auto-mangaiere/ auto-alinare, astfel ca se poate transforma foarte usor intr-un obicei.
Ce faceti cand copilul dvs este pe cale sa dezvolte un prost obicei?
LUATI-VA TIMP PENTRU TRAINING/EDUCARE
Intotdeana incepem cu educatia. Dreikurs R scria ca: ,,Veti petrece mai mult timp
corectand un copil decat educandu-l corespunzator de la inceput’’
Antrenamentul este educativ, el dezvolta si intareste abilitatile.
ANTRENAMENTUL
Este bine sa-i spuneti copilului dvs ca ceea ce iese afara din corpul sau este plin de microbi si de praf. Ele parasesc corpul astfel incat acesta sa nu se imbolnaveasca.
Bagand in gura asa ceva nu face altceva decat sa puna inapoi in corpul sau ceea ce corpul ii spune ca nu doreste sa tina inauntrul sau, si asta nu poate fi un lucru bun.
DEZVOLTAREA ABILITATILOR
Aratati-i copilului dvs cum sa foloseasca servetelul. Aratati-le cum sa il tina deasupra nasului astfel incat sa poate sufla sanatos. Apoi aratati-le cum servetelul folosit trebuie pus la cos. Ii puteti arata si cum anume isi poate infasura servetelul pe deget in cazul in care doreste sa se curate mai profund. Explicati-i ca aceasta activitate necesita un spatiu privat si ca publicul nu doreste si nu agreaza sa vada aceasta activitate de auto-ingrijire (ca si folosirea unghierei sau curatarea unghiilor) asa ca baia este cel mai bun loc pentru acest tip de activitate. Explicati-i ca mainile trebuie spalate dupa fiecare astfel de activitate pentru ca acum acesti germeni se afla pe mainile lui.
CE NU TREBUIE SA FACETI
Daca sunteti prea implicata in ,,distrugerea obiceiului’’ sau daca incepeti sa implorati in legatura cu scobitul in nas, este posibil ca copilul dvs sa decida sa continuie asta doar ca sa va atraga atentia. Nu cred ca doriti sa transformati asta intr-o lupta de putere sau sa sustineti un comportament de atragere a atentiei din parea copilului asa ca trebuie sa fiti calma si inteleapta in privinta acestei probleme.
Fiti sigura ca nu ati pus semn de egalitate intre cine si ce face adica intre actionar si actiune, intre faptas si fapta! Spunand ,,scobitul in nas este scarbos’’ vorbiti despre comportament iar comportamentele pot fi schimbate intr-un timp limitat. Insa cand spuneti ,,esti scarbos’’ faceti apel la caracterul copilului si aceasta poate duce la fixarea unei etichete care poate rani imaginea de sine a copilului.
PRINS IN FAPT
Ce faceti daca l-ati observat scobindu-se in nas dupa ce v-ati luat totusi timp pentru antrenament? Incercati una dintre urmatoarele variante:
- ignorati-l – va renunta fara interventia dvs daca scopul lui este acela de a atrage atentia
- actionati, nu discutati – pur si simplu oferiti-i un servetel
- actionati, nu discutati – pur si simplu indreptati-l spre baie pentru intimitate.
Va sti pentru ce il indreptati spre baie.
- Oferiti-i variante - ,,Doresti un servetel sau doresti sa te scuzi si sa mergi la baie’’
- Utilizati ,, Mesajele implicite’’- ,, Ma simt ingrozitor cand te scobesti in nas in fata mea. Eu prefer ca tu sa faci asta in baie’’
- Oferiti alternative - ,, Nu sunt dispusa sa te privesc in timp ce tu te scobesti in nas. Te poti opri sau trebuie sa plec?
- Fiti ferma si prietenoasa - daca continua sa se scobeasca, plecati fara sa fiti suparata
- Daca una din variante nu merge alegeti alta, incercati-le pe toate. Incercati pana cand veti reusi.
CAND NU MERGE NIMIC
Pe scurt, dati-mi voie sa va reamintesc ca inainte de orice, cel mai bun invatator ramane scoala sau primul mediu social. Daca nimic nu merge acasa, si copilul dvs continua sa se scobeasca in nas, probabil ca va invata din consecintele naturale ale faptelor sale. Probabil ca colegii de scoala sau de gradinita ii vor face greutati in legatura cu acest obicei, pana cand in final va fi motivat sa abandoneze obiceiul. Asa ca presiunea grupului poate fi uneori utila!

Niciun comentariu: