sâmbătă, 24 februarie 2007

Depresia la femei

Depresia este o stare psihica ce se caracterizeaza prin tristete, indispozitie, fatigabilitate, insomnie, pierderea interesului pentru activitati altadata placute, scaderea libidoului , sentimentul de disperare. Frecventa depresiei in randul femeilor este de 2-3 ori mai mare decat in randul barbatilor, ceea ce nu inseamna in nici un caz ca ele sunt mai slabe.

Cercetarile recente au demonstrat existenta mai multor diferente intre biologia feminina si cea masculina, cum ar fi nivelul estrogenului, serotoninei, cortizonului si al melatoninei si aceste diferente fizice ne ajuta sa intelegem de ce femeile sunt mai susceptibile la depresie, in special depresia sezoniera.

Stresul joaca un rol major in depresie si femeile raspund la stress in mod diferit fata de barbati – in timp ce ele dezvolta simptome afective, ca ; depresie, anxietate, deprinderi alimentare gresite, barbatii apeleaza mai degraba la alcool, droguri, comportament agresiv.

Fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual, de dupa sarcina sau din timpul menopauzei contribuie la aparitia unor forme de depresie specifice femeilor, cum ar fi: sindromul premenstrual, disforia premenstruala, depresia postpartum si depresia premenopauza.

Studiile ne arata care sunt factorii care duc la depresia feminina – este vorba despre o combinatie de schimbari in chimia cerebrala, stresul, traumele si factorii genetici.

Tratamentul depresiei este in mare parte acelasi la barbati si la femei, exceptie facand femeile care au suferit traume speciale – ca violul si incestul- si care trebuie sa apeleze la un psihoterapeut specializat in acest domeniu.

In afara formelor principale de depresie, comune atat barbatilor cat si femeilor, exista forme specific feminine, datorate psihologiei lor speciale si hormonilor. Estrogenul – hormonul sexual feminin, influenteaza mai mult de 300 functii ale organismului, printre care reglarea ciclului menstrual, protejarea inimii si mentinerea unei osaturi puternice.

Fluctuatia nivelului de estrogen din perioada sarcinei, a ciclului menstrual si a menopauzei poate afecta starea de dispozitie si, in cazuri severe, atrage episoade depresive Din pacate, aceste episoade din viata femeilor raman de multe ori netratate si a venit timpul ca ele sa cunoasca urmatoarele adevaruri:

- sindromul premenstrual se poate trata si preveni si nu exista nici un motiv pentru care femeile ar trebui sa indure aceasta suferinta frecventa;
- mai mult de jumatate din femeile care au avut depresie postpartum o vor experimenta din nou la urmatoarea nastere, deci este necesar sa identificam aceasta depresie si s-o tratam din timp;
- rata sinuciderilor in randul femeilor este mai ridicata in premenopauza, ceea ce duce la o scurtare tragica a vietii, din moment ce o treime din ea se desfasoara dupa aparitia menopauzei.

Niciun comentariu: