joi, 22 februarie 2007

ANTRENAMENT MNEZIC IN AFACERI

http://www.psihosucces.ro/)

In afaceri este important sa avem o memorie buna, atat de scurta durata ( sa retiunem numele, infatisarea unei persoane noi) cat si de lunga durata ( sa ne amintim detaliile importante ale unei sedinte). Infidelitatea memoriei nu este un fenomen exclusiv negativ, ci releva valorile, grijile si preocuparile persoanei din prezent. In acceptiunea psihanailitica, uitarea este un factor protector fata de un trecut neplacut.

Ca sa parafarazam, "repetitia nu este doar mama invatarii ci si bunica memorarii". Nu degeaba se spune ca, o minte nefolosita, rugineste repede. Pentru a fi in forma din punct de vedere menzic trebuie sa ne antrenam zilnic memoria. Va propunem mai jos un plan de antrenament mental care poate fi folosit si ca terapie impotriva stresului:

1. Memoria vizuala si de lunga durata: timp de cinci minute amintiti-va de locuinta in care ati copilarit si incercati sa realizati un plan al ei

2. Memoria auditiva: incerca-ti sa fredonati in gand un cantec cu vocea interpretului

3. Simtul de observatie: invatati sa descrieti o persoana pe care tocmai ati intalnit-o, in maniera urmatoare:

- fizic ( inaltime, greutate, culoarea ochilor, hainelor, parului)

- coafura ( par lung, scurt, coc, bucle, chelie etc)

- accesorii ( ochelari, geanta, umbrela, tigari etc0

- forma fetei ( rotunda, ovala, patrata, ascutita, nas lung)

4. In fiecare zi, la birou, face-ti exercitiu de relaxare "Sir indian pozitiv"

Pozitia: cu ochii inchisi, asezat pe fotoliu sau canapea

- reaminteste-ti aranjamentul mobilierului din incapere, forma si culoarea obiectelor

- asculta zgomotele din jur, apoi sunetele din interiorul corpului tau (zgomotele inimii, respiratiei etc)

- simte senzatiile fizice din corpul tau (caldura/racoare, furnicaturi, durere etc)

- concentreaza-ti atentia asupra respiratiei: la fiecare expir trimiti relaxarea intr-o zona a corpului

- cand ai atins o stare de relaxare placuta imagineaza-ti ca in camera in care stai patrund o persoana pe care o iubesti si zaboveste ca sa-i vizualizezi chipul, hainele etc Invita in camera, rand pe rand si alte persoane pozitive din viata ta si aseaza-le in sir indian.

- imagineaza-ti acum ca in camera patrunde o senzatie (sentiment) placuta (cald/racoare/mangaiere/ excitare/iubire etc) Amintiti-va in ce situatie ati simtit ultima oara acea senzatie si detaliati situatia. Retraieste si alte sentimente sau senzatii pozitive si aseaza-le in sir indian alaturi de persoanele dragi. Descopera care a fost contributia ta in fiecare din situatiile in care ai trait un sentiment revigorant.

Cand vrei sa inchei exercitiul, inspira adanc de cateva ori. Cu fiecare zi care trece incearca sa lungesti sirul indian de persoane si senzatii pozitive

Niciun comentariu: