sâmbătă, 24 februarie 2007

Vorbindu-i despre sexualitate...

Intrebarile sale pot fi de genul: “Cum a intrat bebelusul acolo?”,”Pe unde o sa iasa?”, “Si eu o sa am copii?” sau “Puii de pisica au tatic?”. Unii copii nu pun astfel de intrebari in mod spontan insa, in acest caz, este de dorit sa le anticipati curiozitatea fireasca si sa le oferiti informatii adaptate varstei lor. Nivelul detaliilor depinde insa de varsta copilului. Cei mai mici au nevoie de raspunsuri simple si scurte. Daca informatiile primite sunt prea putine, vor reveni mai tarziu cu alte intrebari, iar daca sunt prea multe se vor plictisi. Daca simte ca adultul este receptiv, copilul intreaba atat cat sa-si satisfaca curiozitatea, dupa care inceteaza sa mai asculte.

Se stie ca un copil nu percepe corpul uman, nuditatea si sexualitatea la fel ca un adult si ca este, evident, mult mai vulnerabil. Pentru bebelusi nuditatea este o mare placere (inainte de doi ani, aceasta nu este decat o problema legata de confort). El este fericit cand alearga gol prin casa sau pe plaja, se admira in oglinda si, mai tarziu, se compara cu alti copii, isi pune diverse intrebari si curiozitatea il indeamna uneori sa vada sau sa atinga si trupul adultilor. Acestia pot refuza daca doresc, ferm, dar cu blandete.

In jurul varstei de trei sau patru ani, copilul intra intr-o etapa importanta a dezvoltarii sale, in care isi pune numeroase intrebari cu privire la sexualitatea sa si a parintilor lui. Uneori incearca sa creeze un conflict intre ei sau sa-si “insuseasca” unul dintre parinti (“Cand o sa fiu mare o sa ma marit cu tata si o sa am un bebelus!”). Nuditatea excesiva a parintilor poate deveni deranjanta la aceasta varsta, cand parintii trebuie sa dea dovada de prudenta si de claritate in cuvintele si faptele lor.

Ceva mai tarziu, la o varsta care variaza de la un individ la altul, copilul decopera sentimentul pudorii, acesta fiind o etapa normala in dezvoltarea copilului. A-l lua in deradere inseamna a nu-i arata respectul cuvenit. In aceasta perioada, chiar nuditatea celorlaltora ii poate parea jenanta. Cere ca fiecare sa inchida usa la baie, vrea vestiar separet la strand sau la piscina, deoarece privirile copiilor de sex opus il deranjeaza si mai mult. Astfel el se alatura adultilor care nu agreeaza nuditatea in familie. Nu are rost sa fortati situatia! Fiecare, adult sau copil, are dreptul sa aleaga liber in aceasta privinta.

Copiii, fetite sau baieti, devin pudici atunci cand incep sa inteleaga care este rolul corpului in sexualitate. Ei simt ca totul este inconjurat de mister in acest domeniu si ca va trebui sa mai astepte pentru a primi raspunsuri veridice. De aceea se autoprotejeaza, iar adultii vor trebui sa le respecte aceasta atitudine. Totusi, este momentul sa initiati un dialog (nu un monolog) cu copilul dumneavoastra. El va incerca sa transpuna in cuvinte (si in imagini, eventual) intrebarile care il framanta, chiar daca nu reuseste sau nu indrazneste sa le expuna in mod direct.

Intrebarile copiilor mai mari risca adesea sa va descumpaneasca: “De ce isi pun femeile tampoane?”, “Ce este un homosexual?”. Raspundeti asa cum credeti ca e mai bine. Daca situatia vi se pare prea jenanta, puteti indruma copilul spre un alt adult. Esential este ca el sa simta ca intrebarile sale sunt binevenite si sa nu uitati niciodata sa-i vorbiti despre dragosta macar tot atat cat despre “tehnica”.

La apropierea pubertatii, intrebarile inceteaza. Adesea, la aceasta varsta, ei cunosc mai multe decat ne imaginam noi ca stiu. Corpul isi incepe transformarile si… intervine pudoarea. De acum copiii nu mai apeleaza la parinti pentru detaliile “tehnice”, ei prefera posturile de radio, reviste sau discutiile cu prietenii. Parintii trebuie sa respecte aceasta discretie, fara a uita sa lase o portita deschisa:
“Stii ca poti veni oricand la mine daca ai intrebari legate de sexualitate, dragoste sau contraceptie, eu sunt mereu aici.”

Niciun comentariu: