joi, 22 februarie 2007

Dificultati in relatiile de cuplu

Oricine este casatorit trece la un moment dat prin perioade mai dificile, dar pentru unii, aceste perioade ajung la un punct in care partenerii devin profund dezamagiti unul de celalalt si chiar incep sa se intrebe daca isi doresc sa mai continue sa ramana casatoriti. Problemele de cuplu sunt foarte tulburatoare pentru parteneri si din pacate de multe ori lucrurile merg din rau in mai rau. Si totusi, in multe situatii, acest curs al lucrurilor catre o directie negativa, se poate modifica.

Cele mai multe casnicii pot redeveni satisfacatoare cu ajutorul eforturilor partenerilor care opereaza anumite schimbari singuri, sau cu ajutorul unui terapeut de cuplu. Credem ca nimeni nu are o casnicie perfecta si ca aproape toate cuplurile au nevoie de putin ajutor uneori pentru a-si reconsolida casnicia, relatia. Experienta unor dificultati in casnicie este diferita de obisnuitele suisuri si coborasuri ale unei casnicii, pe care le traiesc toate cuplurile casatorite. In situatiile la care ne referim, cele in care exista dificultati, probleme, partenerii se simt total dezamagiti de casnicia lor, dezamagire care nu vine si pleaca, ci devine o insotitoare permanenta a lor.

De obicei, cuplurile care ating un nivel foarte ridicat al dezamagirii se cearta mult timp, iar certurile lor nu duc la rezolutii, ci la o uzura si mai mare a relatiei. Alte cupluri care intampina mari dificultati ar putea sa nu se certe deloc, dar sa traiasca un sentiment din ce in ce mai puternic ca intre ei nu mai exista nimic.

Partenerii care se confrunta cu aceste probleme inceteaza sa mai faca lucruri placute unul pentru celalalt, nu mai comunica intre ei, isi pierd sentimentele reciproce, prietenia, viata sexuala. Mai exista si alte semne ale unui impas serios dintr-o casnicie, dispretul, sfidarea, retragerea, violenta si o pierdere completa a oricarei conexiuni cu partenerul. Este important sa stim ca toate acestea nu se intampla numai in cuplurile casatorite, ci in orice relatie de cuplu care este serioasa si pe termen lung.

Uneori problemele de cuplu sunt doar probleme ale relatiei, de comunicare, de rezolvare a anumitor situatii, certuri, discutii contradictorii, lucruri legate de intimitate si de sex. Acest tip de probleme incep sa apara in cuplurile care nu stiu sa comunice, nu stiu sa isi ofere unul celuilalt suportul, sprijinul de care au nevoie. Exista cupluri care se inteleg foarte bine la inceputul relatiei, in perioada romantica, dar in care partenerii nu sunt inca pregatiti pentru o relatie pe termen lung si atunci apar problemele.

Studiile ne arata ca riscul aparitiei dificultatilor in casnicie este ridicat la inceputul acesteia si creste dupa perioadele de tranzitie in care se nasc copiii sau cand copiii ajung la adolescenta. Alteori, problemele pot fi direct legate de probleme individuale ale unuia dintre parteneri, ca de exemplu abuzul de substante, de alcool si altele. Casniciile care functioneaza bine pot fi tulburate profund de un eveniment cutremurator cum ar fi infidelitatea unuia dintre parteneri.

Problemele aparute in casnicie pot avea efecte puternice asupra partenerilor, deseori conduc catre stari neplacute de tristete, ingrijorare, tensiune si chiar depresii. Daca aceste stari se prelungesc, s-a dovedit ca ele pot avea efecte si asupra sanatatii fizice. De asemenea, efectele asupra familiei pot fi profunde atunci cand conflictele sunt ample, copiii crescuti intr-un mediu conflictual vor avea la randul lor mai multe dificultati decat alti copii.

Ce ati putea face?

Exista vesti bune in aceasta privinta pentru ca puteti apela la tratamente eficiente pentru dificultatile cuplului. Nimeni nu incepe o relatie de pe pozitia unui partener perfect. O casnicie depinde de anumite capacitati personale, ca de exemplu aceea de putea sa te intelegi pe tine, sa iti intelegi partenerul, sa poti rezolva diverse probleme care pot aparea, sa stii sa negociezi deosebirile dintre tine si partener.

Se intampla uneori ca modelele pe care le-am invatat in familia in care am crescut, sa nu fie eficiente, dar totusi sa le utilizam in cadrul relatiei de cuplu. Se mai intampla si ca stresul cu care ne luptam zi de zi sa transforme relatia noastra de cuplu intr-una nefericita.

Interventiile pentru rezolvarea dificultatilor din relatiile de cuplu, constituie pe de o parte reconstruirea deprinderilor care au functionat bine in relatie, iar pe de alta parte, terapia de cuplu, se refera la ajutorul dat partenerilor pentru a se putea vedea unul pe celalalt ca persoane diferite, cu nevoi diferite, sa isi poata negocia unele diferente, iar altele sa le accepte ca atare. Cheia unei terapii de cuplu este sa poata desfasura un proces in care sa existe o cale de a vorbi despre probleme, de a gasi solutii, de a nu lasa dificultatile sa devina coplesitoare pentru parteneri.

Un terapeut de cuplu va putea sa sublinieze progresul in terapie chiar si atunci cand cei doi parteneri vor avea impresia ca nu se intampla nimic in acest sens. Exista multe feluri de terapie de cuplu, unele utilizeaza abilitatile partenerilor si exercitiile practice, altele se orienteaza mai mult spre trecut, sau se combina aceste doua moduri de lucru. Daca aveti probleme in casnicie nu ezitati sa apelati la o terapie de cuplu.

Inceputul unei astfel de terapii nu este intotdeauna usor, uneori este dificil sa impartasesti cu o persoana straina framantarile si problemele tale, este greu sa nu fii descurajat in timp ce discuti cu terapeutul despre toate aceste lucruri, dar va recomandam sa aveti rabdare si incredere in demersul terapeutic.

Terapia va va ajuta nu numai sa depasiti problemele actuale, dar va va oferi si unele strategii de a preveni problemele care ar mai putea aparea in viitorul relatiei dumneavoastra. Veti vedea ca se poate intampla ca dificultatile, conflictele pe care le aveti sa se rezolve foarte repede, dar de regula terapia este un proces de durata.

Unele persoane care intampina probleme in cuplu refuza sa apeleze la ajutorul unui specialist, chiar si atunci cand acest lucru este ceva esential. Daca partenerul dumneavoastra nu doreste sa mearga la terapie incercati sa il incurajati sa faca acest lucru, pentru ca este dificil sa rezolvati problemele de unul singur. Totusi, daca nu reusiti sa il convingeti, puteti merge doar dumneavoastra, un terapeut de cuplu va avea cu siguranta o serie de idei despre cum sa va refaceti relatia, sa o imbunatatiti si va va ajuta sa gasiti o modalitate de a va reusi sa va aduceti si partenerul in terapie, de a ii apropia ideea de terapie pentru a putea sa beneficiati amandoi de aceasta.

Niciun comentariu: