joi, 22 februarie 2007

Cum gandeste femeia

Multe studii de actualitate au deomnstrat diferenta dintre creierele celor doua sexe inca de la nastere. Aceasta diferenta este vizibila atat structural cat si functional. Astfel, s-a constatat prin studii ca organizarea si reprezentarea functiilor pe scoarta cerebrala si a nucleilor specializati pentru prelucrarea informatiilor este diferita in creierul barbatului fata de cel al femeii. Tocmai aceasta diferentiere determina barbatii sa se comporte diferit de femei in situatii si experiente de viata asemanatoare.

In concluzie: Creierul barbatului este diferit de cel al femeii atat structural cat si functional!

Femeia are potential cerebral mai mare pentru stimularea afectivitatii.
Daca in creierul femeii au fost descoperiti mai multi centri responsabili de stimularea afectivitatii (emotii, trairi, sentimente, motivatie) distribuiti pe ambele emisfere, harta creierului difera la barbat, la acesta putandu-se observa ca afectivitatea este mai slab reprezentata pe scoarta cerebrala in special mai putin in emisfera stanga. Astfel ,s-a constatat ca nu exista o singura zona de reprezentare a centrilor afectivi precum in cazul altor functii sau activitati cum ar fi: reprezentarea simtutilor perceptiei, sau centrii atentiei, memoriei sau a vorbirii.

Centrii afectivi nu au o zona specifca si unica de reprezentare corticala fiind distribuiti in apropierea altor zone de reprezentare precum cele amintite mai sus, astfel incat trairea unei experiente care stimuleaza o zona cu reprezentare specifica pe cortex antreneaza dupa sine (in cazul unui stimul suficient de puternic) si stimularea centrilor afectivi. Nu degeaba se spune ca zambind poti sa-ti schimbi starea de dispozitie chiar daca esti trist, sau invers, exersand o expresie trista poti sa-ti atragi dupa sine o stare proasta de dispozitie.

Barbatii folosesc mai mult emisfera drepta decat cea stanga si pentru asta sunt orientati spre miscare
O diferenta semnificativa (la barbati fata de femei) se mai remarca in legatura dintre cele doua emisfere cerebrale care este facuta printr-un sistem de conexiuni numit « sistemul limbic » si care este mult mai bine dezvoltat la femeie decat la barbat, ceea ce ii permite sa realizeze conexiuni mult mai usor intre cele doua emisfere.

Acest lucru a fost pus in evidenta prin studii care au demonstrat ca in cazul unor afectinui in emisfera dominanta pe subiectii care erau femei, activitatea creierului putea fi preluata de cealalta emisfera, ceea ce nu s-a constatat in cazul studiilor facute pe barbati.

Acest lucru ar putea sa exprime si capacitatea mai mare de adaptare in plan social si al comunicarii in cazul femeilor deoarece in emisfera utilizata in mod dominant de catre femei (cea stanga) se regasesc centrii reprezentarii sunetelor limbajului si ai comunicarii verbale (memoria limbajului, si ai « povestilor ») inconjurati de centrii emotiilor si ai memoriei emotionale, ai memoriei fetelor dar si a numelor, a orientarii corporale in spatiu dupa coordonate verbale precum dreapta- stanga si dupa simboluri.

In emisfera utilizata in mod dominant de catre barbati se regasesc centrii miscarii fizice, ai reprezentarii spatiale prin recunoasterea tridimensionala a obiectelor, perceptia si recunoasterea obiectelor, memoria vizuala a fetelor, imaginatia creativa prin crearea de noi pattern-uri de comportament, arta, muzica, si centrii emotiilor precum furie, teama, umor.

Femeile folosesc mai mult emisfera stanga iar barbatii pe cea drepta.
Dupa cum s-a constatat, barbatii folosesc mai mult emisfera dreapta pentru analiza propriilor experiente si acest lucru explica de ce barbatii tind cel mai adesea sa reactioneze prin miscare in loc sa verbalizeze raspunsul la o situatie emotionala (gesturi de retragere, sport, sau chiar expresii corporale) pe cand femeile care utilizeaza mai mult emisfera stanga fapt care explica predominanta inclinarii femeilor de a dori sa comunice.

Oarecum, aceasta diferenta structurala scoate in evidenta si vechea constatare a diferentelor dintre barbat si femeie (vorba ca: “femeia este mai sensibila iar barbatul este mai cerebral”, are ca atare si un suport morfo-functioanal explicativ care consta in structura si functionarea diferita a suportului cerebral – creierul- dar mai mult de atat, se poate observa o diferenta vizibila a comportamentelor celor doi.

O explicatie a cercetatorilor pentru aceasta diferenta structurala dintre creiere ar fi ca inca de cand omul traia in salbaticie creierul acestuia s-a dezvoltat ca urmare a modului in care a fost solicitat in diverse actiuni, cu alte cuvinte, rolurile si functiile diferite pe care le-au avut femeile si barbatii in plan social inca din cele mai vechi timpuri au determinat solicitarea anumitor functii cerebrale in decursul timpului, fapt care a dus implicit la dezvoltarea creierului pentru a-l face pe om apt sa desfasoare anumite actiuni care i-au asigurat perpetuarea speciei - in fapt, supravietuirea.

Rolurile sociale in decursul timpului au determinat structurarea diferita a creierului femeii de cel al barbatului.
Este simplu sa ne imaginam pentru a-i intelege mai bine pe barbati, ce se intampla atunci cand barbatul este la vanatoare: el era fie singur, sau insotit de alti barbati. Astfel datorita utilizarii predominante a zonelor corticale specializate in auz, simturi precum cel vizual kinestezic (legat de miscare corporala), sau orientarea in spatiu, centrii specializati in gandirea creativa, analiza si elaborarea unei strategii sau tactici, precizia manuirii unor obiecte, sau reactii si miscari fizice, au permis devoltarea conexiunilor predominant in emisfera dreapta a creierului la barbat.

Femeia, deoarece era necesar sa desfasoare activitati precum cele de crestere si educare a copiilor, prepararea hranei si amenajarea spatiului de locuit, a permis utilizarea predominanta a centrilor corticali specializati in planul comunicarii verbale, intuitive, al empatiei care se regasesc predominant in emisfera stanga.

Intr-o societate moderna unde se pune problema nediferentierii rolurilor femeii de cel al barbatului, si problema egalizarii sanselor de integrare sociala si profesionala, se prevede in decursul timpului ca aceasta schimbare sa re remarce in timp atat in plan structural cat si functional in ceea ce priveste modelarea emisferelor cerebrale, dar acesta este un proces care necesita timp.

Cand luam decizii
De cate ori nu v-ati aflat in fata a trei perechi de pantofi si nu stiati pe care sa-i alegeti? Daca primul impuls al femeilor ar fi sa-i alegem pe cei a caror culoare sau model ne-a impresionat decizia de a-i alege pe cei mai potriviti vine destul de greu. Daca ar fi fost un barbat in apropiere ti-ar fi spus sa-i iei pe cei care au talpa mai flexibila pentru ca sunt mult mai comozi si ca sunt din piele de o anumita calitate care permit confortul fizic.

De cate ori nu ai auzit o femeie entuziasmandu-se de o masina pentru cum arata si mai putin pentru ce putere are, asta pentru ca-i evoca o anumita imagine despre o anumita stare pe care o asociaza cu caracteristicile acelei masini. Emotia la care s-ar gandi barbatul vazand acea masina ar fi legatata poate mai mult de senzatia de control prin puterea masinii atunci cand porneste motorul ceea ce–i activeaza senzatia de putere, control si dominare.

Nu intamplator adesea femeia ar fi mai mult tentata sa-si imagineze despre cum s-ar plimba in acea masina alaturi de cineva, sau, ar crea instant o poveste desprea acea masina, dar poate mai rar o femeie ar fi tentata la prima impresie sa simta nevoia dorintei de dominare prin controlul pe care i l-ar permite senzatia de a conduce o masina.

Pana si la nervi reactionam aproape in mod diferit
La nervi spunem multe si nevrute, apoi ne trece. « Femeia este schimbatoare precum vremea », spun barbatii, « Cine sa va mai inteleaga pe voi femeile » mai spun ei. Asta pentru ca la nervi si suparare femeile reactioneaza descarcandu-se predominant verbal, pe cand barbatii predominant gestual. Sa nu te miri ca atunci cand esti nervoasa iti vine sa strigi si sa alergi catre prima prietena sa-i spui ce te apasa. S-a constatat ca femeile recurg mai des la calea de destainuire, confidenta si terapie decat barbatii.

Daca un barbat alege calea de a se ascunde (a fugi) atunci cand simte ca este enervat, asta inseamna ca incearca sa evite o reactie fizica. Nu in putine cazuri barbatii, dupa ce fac o miscare brusca sau agresiva, spun : « pentru ca m-ai provocat ». Reactiile lor sunt mult mai spontane decat ale femeilor, si mai greu de controlat, dar acest lucru se poate controla cu vointa si autoreflectie.

Nu in putine cazuri barbatii spun ca se simt atacati de ceea ce spun femeile, acest lucru pentru ca emotiile lor sunt greu de controlat cand sunt provocati (mai greu decat in cazul femeilor) deoarece tendinta cea mai simpla de aparare a unui barbat atunci cand se simte atacat este de a reactiona in plan fizic, si, pentru ca barbatii stiu ca acest fapt are consecinte negative atunci anticipand efectele, prefera fie sa nu asculte, fie sa fuga.

Femeile pot reactiona mult mai usor in plan verbal si de aceea se considera ca ele pot manipula, controla mai usor situatile conflictuale de moment (se spune ca sunt mai impaciuitoare), si deci se si asteapta de la ele sa fie mai intelegatoare pentru ca au o mai mare capacitate de intelegere. Ar fi fals sa consideram ca barbatul nu este dotat fiziologic cu capacitate de intelegere, dar planul verbal la femeie este in mod evident folosit predominant decat la barbat care inclina sa activeze planul fizic si cel analitic in mod predominant.

De aceea se si spune ca pentru barbat este mult mai simplu de separat actiunile concrete si rezolvarea de probleme de planul afectiv.

Cum este traita despartirea
Se afirma adesea ca femeile sufera mai mult dupa o despartire decat barbatii dar aceasta afirmatie are si o explicatie fiziologica. Vorbind de suferinta despartirii deoarece cu atat mai mult femeile dezvolta atasament mult mai usor decat barbatii si in consecinta efectul este mai puternic resimtit in planul schimbarilor afective la femeie decat la barbat, dar acest lucru nu exclude suferinta barbatului in cazul in care si-a creat atasament.

Aceste aspecte le explica printre altii si un cercetator pe nume Arif Najib, MD, de la Tübingen Medical Center University din Germania, si anume cum ca pe parcursul unei perioade depresive circuitele cerebrale sunt afectate datorita starii de tristete, si deasemenea tuturor sentimentelor negative care survin ca urmare a acestei situatii.

Acesta a pus in evidenta si faptul ca in perioada de depresie instalata ca urmare a unei separari in cuplu, senzatiile sunt mult mai intens traite in acea perioada ca urmare a schimbarilor afective ce influenteaza conexiunile cerebrale, in comparatie cu situatiile in care cuplul se afla intr-un moment de echilibru cand doar se evoca memoria amintirii unei situatii dureroase.

In fapt, s-a constatat ca in timpul depresiei sunt prezente chiar stari de disconfort si durere in plan fizic ca urmare a unor dezechilibre chimice care se produc la nivel cerebral (asa se explica somatizarea anumitor probleme) care pot sa intretina sau chiar sa prelungeasca starea de depresie.

Deoarece in creierul femeii centrii afectivitatii sunt raspanditi in mod mult mai uniform pe ambele emisfere cerebrale, orice actiune pe care o realizeaza femeia conecteaza si centrii afectivitatii care determina schimbari in planul afectiv.

Modul in care percepem esecurile
Daca barbatii sunt inclinati mai mult spre comportamente de dependenta (precum alcool, sex, sau televizor) cand au o insatisfactie sau un esec, femeile sunt mai mult inclinate sa interiorizeze aceasta problema si sa incerce pentru inceput sa o rumege.

Despica firul in patru, incearca sa-i creeze propria explicatie si poveste despre ce s-a intamplat, dupa care abia in cazul in care nu a reusit sa depaseasca situatia poate sa cada in dependente gen : alimentare, sau dependenta de shopping. Acest fapt poate explica si tendinta femeilor de a se confesa si a apela la ajutor deoarece le este mai usor sa vorbeasca. Pe cand barbatul, pentru ca nu acceseaza planul verbal, reactioneaza pentru inceput in plan concret, fizic.

Empatia
Tendinta femeilor este de a crea o poveste despre ce i s-a intamplat si a o povesti pana ce incepe sa inteleaga ce s-a intamplat. In general, femeile se folosesc de aceste “povesti”pentru a intelege situatiile, pe cand barbatii reactioneaza imediat, si nu cauta sa inteleaga si sa despice firul in patru decat daca are un interes anume, sa atinga un anumit obiectiv, o tinta anume sau daca orgoliul ii este ranit.

Femeia, macina mai mult situatiile pe care le traieste si se lasa impregnata de amintirea situatiilor mai mult decat barbatii. Ele pot evoca din amintire situatii povestind cu lux de amanunte cum s-a intamplat daca aceeasi situatie are semnificatie in plan afectiv pentru ea (atat negativ cat si pozitiv). In schimb, barbatii nu au aceeasi predispozitie de a analiza lucrurile care li s-au intamplat.

De aceea se spune ca femeile au mai mare capacitate de emaptie si intelegere deoarece in procesul de reamintire a unei situatii apar atat aspecte pozitive (care le fac ca o situatie sa nu- mi para atat de neagra precum parea la o prima analiza) cat si aspecte pe care poate nu le-a acceptat initial.

La prima vedere femeile sunt atrase de alti stimuli decat barbatii in alegerea partenerului
Orientarea femeilor, la prima vedere, este facuta dupa criterii gen chimie, empatie, feelling, intuitie etc. Pentru barbat este un pic diferit. Este important ca in special factorii vizuali, confortul fizic si recunoasterea masculinitatii sa primeze pentru a se lasa impresionat la prima vedere.

Pentru ca imaginatia “functioneaza” foarte bine in cazul femeilor, aceastea sunt mult mai inclinate sa faca concesii in ceea ce priveste aspectul fizic daca gasesc la celalalt calitati care le satisfac nevoi precum cel de a se simti inteleasa, de a comunica atunci cand simte ea nevoia, de a desfasura activitati in comun, sau de a-i acorda atentie prin diferite gesturi. In schimb, barbatii sunt ceva mai putin atenti la aceste aspecte, ei reactioneaza in special la stimuli vizuali ceea ce ii determina sa fie centrati pe aspectul fizic al unei femei la prima vedere.

Un barbat se poate indragosti de o femeie pentru ca ii place de ea ca e ingrijita, ca are unghii frumoase, maini frumoase, sau sani frumosi, buze frumoase, dar si ca ii indeplineste nevoi precum cel de admiratie, supunere, recunoastere. Toate acestea vin din nevoia barbtatilor in general de a simti contolul situatiei, sau de a fi recunoscut ca valoros. Practic orientarea primara in functie de dorinta de satisfacere a nevoilor determina alegerea partenerului, ulterior acestui pas, se poate stabili o relatie de iubire in functie de experientele traite in comun.

Stiati ca:
- Barbatii au cu 4% mai multi neuroni decat femeile. Pentru asta femeile se intreaba de ce au nevoie barbatii de mai multe celule pentru a face aceleasi lucruri.

- Chiar daca barbatii au mai multi neuroni, femeile au mai multe conexiuni dendritice intre neuroni.

- Legaturile subcorticale intre cele doua emisfere cerebrale se remarca mai bine la femei decat la barbati, care folosesc mai mult emisfera dreapta.

- Pentru a vorbi, barbatii folosesc dominant emisfera stanga, in comparatie cu femeile care folosesc ambele emisfere.

- Sistemul limbic care este responsabil de controlul sentimenelor, este mult mai bine dezvoltat la femei decat la barbati, ceea ce le permite sa aiba acces mai usor la propriile sentimente si sa le exprime mult mai usor decat barbatii.

- Faptul ca femeile au un sistem limbic mai dezvoltat le face sa fie mult mai sensibile emotional (in special la schimbarile hormonale: in perioadele menstruale, dupa nastere, sau la menopauza dar nu numai).

- Creierul are mai multe legaturi neuroale decat numarul stelelor din univers.

Niciun comentariu: