sâmbătă, 24 februarie 2007

Vinovatia. Sentimentul de vinovatie.

Ce este vinovatia?
Vinovatia este marele dusman interior cu care trebuie san e luptam pentru a ne atinge potentialul maxim ca oameni.

Capacitatea de a simti vinovatia este un semn de dezvoltare psihologica foarte legat de constiinta.

Constiinta ne permite sa facem distinctia intre lucrurile bune si cele rele si sa ne corectam traiectoria atunci cand iesim de pe traseu. Intepatura incomoda a vinovatiei este felul in care ne spunem noua insine ca actiunile noastre nu sant in acord cu propriul cod moral. In mod tragic, unele persoane par sa nu aiba capacitatea de a simti vina, ei sunt numiti psihopati sau sociopati. Absenta acesteia le permite sa actioneze fara sentimente sau remuscari.

Multi criminali in serie sau tortionari, desi nu toti, sunt psihopati. Inca este un mister motivul pentru care ei sunt asa. Pentru cei mai multi dintre noi, vinovatia ridica de-a lungul vietii o serie de probleme, pe care trebuie sa le rezolvam pentru a putea trece la etapa urmatoare. Vinovatia are potentialul de a ne incuraja sa ne reexaminam actiunile sau structurile de credinta sau toate la un loc. La extrema opusa vinovatiei se afla posibilitatea de a ierta, reevaluarea propriilor valori si un nou inceput.

Vinovatia si rusinea se intrepatrund, dar ele sunt putin diferite. Rusinea e legata de ceea ce santem, de propria noastra identitate. Vinovatia e legata de actiunile noastre, de comportament si de ganduri.

Rusinea ne spune ca santem rai, vinovatia ne spune ca ceea ce facem este rau. In termenii dezvoltarii, rusinea este o emotie ce precede vinovatia. Daca un copil simte ca este rau, se va simti rusinat. Daca un copil ceva mai mare simte ca a facut un lucru rau, se va simti vinovat. Rusinea este legata de esenta existentei noastre, vinovatia este legata de felul in care ne raportam la lumea inconjuratoare.

Vinovatia poate fi folosita pentru a ascunde rusinea, pentru ca, in mod paradoxal, vinovatia ne face sa ne simtim mai bine. Daca simtim vinovatie, oricat de incomoda ar fi ea, ne putem spune Ce om bun sant daca ma simt atat de tulburat, probabil am o constiinta foarte evoluata. Adesea, vinovatia si rusinea apar impreuna in viata noastra emotionala.

Cand am reusit sa disociem rusinea de vinovatie, ne trezim in fata unui sistem de cutii chinezesti, deoarece vinovatia este o emotie foarte complexa, care necesita foarte mult discernamant pentrua o disocia. Unul dintre aspecte are un potential foarte pozitiv, celalalt mai putin. Poate fi un apel la constiinta, actiune sau integritate, dar pe de alta parte poate fi si o capcana care sa justifice inactivitatea si blocajul.

Pentru a deveni o fiinta umana constienta, avem nevoie de o anumita cantitate de vinovatie, dar ne trebuie si un mecanism de prelucrare a ei, pentru ca altfel riscam san e inecam in ea.

Niciun comentariu: