sâmbătă, 24 februarie 2007

Fantasmele, gelozia.

Sunt imagini sensibile, imagini mintale, constructii ale imaginatiei creatoare. In psihanaliza se considera ca reprezentarile imaginative (fantasmele) pot fi constiente sau inconstiente, pot avea uneori mai multa influienta aspra personalitatii decit perceperea realului.

Fantasmele se intalnesc la unii subiecti nevrozati, care sunt incapabili de adaptare armonioasa la real si care se refugiaza in reverie. Ei isi compenseaza deceptiile prin succese imaginare; se vad bogati si puternici. Fantasmele sunt active la unele persoane in cazul unor tensiuni ce rezulta din situatii caonflictuale sau de asteptare, dorinte etc.

Se dispune de numeroase mecanisme psihice, de valori adaptative inegale, fantasmele fiind activitatea mintala pe planul imaginar care realizeaza satisfactii in mod simbolic, prin fantasme. Ea e frecventa la copii si se manifesta la adultii normali datorita tentatiilor, bucuriilor si esecurilor.

Gelozia - stare afectiva ce se defineste intotdeauna prin teama de a perde ceea ce posezi, dragoste sau putere, dar si prin atentia exagerata acordata rivalului sau situatiei de rivalitate. In sens restrictiv gelozia este un sentiment produs de teama ca persoana iubita prerfera pe altcineva. Gelozia din dragoste poate avea un motiv real sau imaginar.

Daca gelozia este imaginara, ea indica o tulburare de personalitate adesea datorata unui complex de inferioritate. Gelozia infantila are ca schema initiala dragostea posesiva a copilului fata de un parinte nuantata de intrusiunea celorllati membri ai familiei in aceasta afectiune, de aceea toti cei ce impart cu copilul dragostea si grija mamei sunt un fel de uzurpatori pentru el. Prezenta tatalui sau nasterea unui frate determina o situatie triunghiulara.

Gelozia se exprima la copii prin tulburari diverse: tulburari in invatarea curateniei (enurezie), agresivitate ce se poate exprima dramatic. Gelozia poate duce la violente si poate provoca probleme sociale numeroase.

Niciun comentariu: