joi, 22 februarie 2007

cand relatia se raceste

El: "Te iubesc!". Ea: "Da, dar nu ma mai iubesti la fel ca la inceput. Inainte imi aduceai flori, erai mai atent." Toate relatiile de cuplu ajung la un moment dat intr-un punct similar. Pasiunea se stinge incet-incet si, din pacate, de cele mai multe ori, o data cu ea se duc si iubirea, respectul si relatia cu totul. Cauzele pentru care cuplurile se despart si secretul unei relatii reusite ni le dezvaluie specialistul nostru, psihologul Aurora Liiceanu.

"In psihologie se admite din ce in ce mai mult ca relatia interpersonala are o viata, exact ca o persoana. Indiferent ca e vorba despre relatia de cuplu sau de cea de prietenie, exista o perioada de formare a relatiei, cand i se pun bazele, o perioada de mentinere si in final perioada de rupere a relatiei: se creeaza alte relatii sau se dizolva relatia pur si simplu", explica specialistul.

Ideea de stabilitate a unei relatii difera pentru multi dintre noi. Dar pentru ca o relatie sa fie stabila are nevoie un fundament solid.

Inceputul – ca de poveste

FEMEI. Exista sindromul Don Juan si la femei, nu numai la barbati. Sindromul Don Juan la femei este o exceptie. Un exemplu n acest sens este Barbra Streisand, despre care se spunea ca este „mAncatoarea de barbati“, adica se poate mAndri cu o colectie de barbati cuceriti. Aceasta atitudine este asociata n cultura profana cu nimfomania, arata specialistul. Femeia Don Juan poate sa aiba o relatie stabila, dar tinta ei este sa cucereasca cAt mai multi barbati. Cu toate acestea, femeia este dominata de emotional si mai putin de latura sexuala a relatiei, n timp ce la barbat primeaza sexualitatea n fata emotionalului.

"Partea de inceput a unei relatii este usoara: fie te zapacesc hormonii, fie esti frustrat si te arunci pur si simplu intr-o relatie care se poate dovedi dezastruoasa", explica psihologul. Cea mai dificila perioada a unei relatii este cea de mentinere a cuplului.

Foarte multe relatii se sfarsesc dupa doar o luna-doua, pentru ca, dupa aceasta perioada, vine greul. De aceea trebuie sa depui eforturi pentru a conferi stabilitate cuplului. Din ce in ce mai frecvent se vorbeste astazi despre sindromul Don Juan ca fiind o cauza a instabilitatii caracteristice majoritatii cuplurilor moderne. "Sindromul Don Juan este specific barbatilor si este considerat o forma de impotenta nu fizica, ci psihologica. Barbatii Don Juan nu pot sustine o relatie si trebuie sa o ia mereu de la capat. De fapt, ei nu doar ca nu pot sa mentina relatia, dar nu sunt nici capabili sa o finalizeze, in sensul unui final fericit al relatiei. In cuplurile in care exista un Don Juan, partenerii depun eforturi sa construiasca prima etapa a relatiei, in care primeaza seductia, atractia fizica. Insa cand vine vorba despre stabilitate, de perioada de mentinere a relatiei, cuplul se destrama. Sau chiar daca relatia continua sa existe formal, ea nu mai are viata imediat dupa perioada de formare", arata psihologul Aurora Liiceanu.

Sexul rezolva totul?

LUNA DE MIERE. In lumea moderna, luna de miere e pe cale de disparitie. Din punct de vedere psihologic si sociologic, luna de miere este o perioada n care are loc o negociere explicita sau implicita ntr-un cuplu. Este o perioada n care influentele exterioare sunt minime, cuplul fiind constrAns sa ia singur decizii privitoare la viitorul relatiei. Luna de miere este perioada noutatii, a atractiei, partenerii sunt mult mai toleranti si mai deschisi unul fata de celalalt.

De-a lungul timpului au existat modificari majore in comportamentul intre sexe. In cultura traditionala, in cuplu se debuta cu o cunoastere de tip psihologic: cei doi parteneri isi impartaseau gandurile, placerile, pasiunile si apoi, incet-incet, se cobora inspre zona intimitatii si spre cea sexuala. "Astazi s-au schimbat lucrurile: se incepe cu o cunoastere sexuala si, dupa ce se intampla acest lucru, daca amandoi constata ca au pasiuni si valori similare, atunci relatia continua.

S-a produs o schimbare de comportament, legata probabil de libertatea care s-a castigat in timp si care nu mai penalizeaza comportamentele sexuale", constata specialistul.

Cultura relatiei

Insa sexul nu rezolva decat aproximativ 30% dintre problemele de mentinere a unui cuplu. Pentru ca este posibil ca partenerii sa fie compatibili din punct de vedere sexual, insa femeia sa nu suporte ca barbatul lasa capacul ridicat la toaleta sau el sa stranga din dinti cand ea ii reproseaza ca nu i-a adus flori si asta sa duca la despartire. De ce astfel de relatii nu rezista? Psihologul Aurora Liiceanu raspunde: "Pentru ca nimeni nu invata pe nimeni ca o relatie trebuie cultivata. Exista o cultura a relatiei. Cei doi parteneri trebuie sa depuna eforturi pentru a cultiva relatia, sa isi acorde o atentie reciproca si sa isi «monitorizare» relatia. Este ca atunci cand trebuie zilnic sa uzi o floare."

Un comentariu:

Comma spunea...

Promit să împărtășesc această mărturie în întreaga lume, când iubitul meu se întoarce la mine și astăzi îi mulțumesc sincer lui DR WHITE, pentru că a adus bucurie și fericire relației mele și familiei mele. Vreau să vă informez că există un vrăjitor adevărat. Nu am crezut niciodată în toate aceste lucruri până nu mi-am pierdut iubitul, am avut nevoie de ajutor până când l-am găsit pe Dr. WHITE, un mare jucător de vrăji, iar el a aruncat o vraja de dragoste asupra mea și m-a asigurat că îl voi recupera pe iubitul meu în 2 zile după aruncând vraja, 2 zile mai târziu, telefonul meu a sunat și atât de șocant iubitul meu nu m-a sunat în ultimele 3 luni. Și-a cerut scuze pentru inima frântă și a spus că este gata să fie coloana mea vertebrală pentru tot restul vieții sale alături de mine. Dr. WHITE, l-a eliberat pentru a ști cât de mult îl iubesc și cât de mult îl vreau. Și a deschis ochii pentru a-și imagina cât de mult împărțim împreună. În timp ce scriu această mărturie acum, sunt cea mai fericită fată de pe pământ. Dr. WHITE vă poate ajuta, de asemenea. Trimite-i un e-mail la: (wightmagicmaster@gmail.com) sau WhatsApp-ul său la +17168691327