sâmbătă, 24 februarie 2007

Stie cineva unde imi e capul?

Daca vi se intampla sa-i spuneti copilului d-voastra ca ,daca nu ar avea capul prins de umeri si l-ar uita si pe acesta, atunci aveti in familie un uituc.

Uita sa-si ia pachetul cu mancare la scoala si trebuie sa fugiti dupa el sa il dati. Isi uita manusile cine stie unde si trebuie sa-i cumparati altele. Uita sa-si faca temele si invatatorului i se pare ca nu sunteti un bun parinte.

Acesta este un comportament–problema al copiilor de varsta scolara, care trebuie treptat sa invete ce inseamna responsabilitatea de a-si purta de grija, de a realiza sarcini diverse atat la scoala cat si acasa. In plus copiii la aceasta varsta nu prea au notiunea timpului, nici pe a viitorului. Ei sunt atat de ancorati in prezent, incat nu-si pot imagina ca peste doua ore le-ar putea fi frig ori foame.

Cum reactioneaza cei mai multi parinti?

Daca aveti un copil uituc, inseamna probabil ca tineti dumneavoastra minte in locul lui.Va petreceti jumatate din timp umbland dupa copil si amintindu-i cate ceva: “Nu-ti uita caciula! Nu-ti uita ghiozdanul!” V-ati obisnuit intr-atat cu raul, incat ati uitat cum e sa nu ii aduceti aminte.

Rostul disciplinei este sa-i invete pe copii sa se auto-disciplineze. Metoda cea mai buna de a va invata copilul sa tina minte este sa ii creati ritualuri astfel incat sa se bazeze mai degraba pe niste bune obiceiuri decat pe o buna memorie.

Puneti-l pe el sa-si aminteasca singur ce are de facut. Realizati acest lucru creindu-i deprinderi si lasandu-l sa suporte consecintele daca uita. Puneti-i intrebari, nu-i spuneti ce sa faca. De exemplu cand se imbraca pentru scoala, intrebati-l: “ Ce mai ai de luat?”. Cand el raspunde “manusile” dati aprobator din cap. Daca uita sa puna laptele la loc in frigider, intrebati-l ca din intamplare “Nu cumva ai uitat ceva?”. Sau aduceti-i aminte indirect, spunand cu voce tare ce trebuie sa va amintiti dumnoavoastra: “Uite ca ploua. O sa-mi iau umbrela.”

Invatati-l cum sa tina minte, dar daca uita nu va repeziti sa-i spuneti ce a uitat. Lasati-l sa suporte incovenientele faptului ca este distrat. Daca isi uita sandviciul pentru scoala, o sa-i fie foame. Daca isi uita echipamentul pentru scoala, va trebui sa stea pe tusa. Pe la sapte sau opt ani, copiii ar trebui in linii mari, sa-si poarte singuri de grija, dar unii parinti pur si simplu nu-i lasa.

Important: Nu-i dadaciti. Parintii care isi dadacesc copiii vor ca acestia sa nu suporte, niciodata, nici cea mai mica neplacere. Rezultatul este ca acesti parinti au copii uituci, care nu trebuie sa-si aminteasca niciodata nimic.

O buna educatie le asigura copiilor nostri un start hotarat in viata, nu o imunitate definitiva fata de probleme ”. (Elizabeth Hormann).

Niciun comentariu: