sâmbătă, 24 februarie 2007

Anxietatea

Specialistii definesc anxietatea ca o tulburare a afectivitatii manifestata prin stari de neliniste, teama si îngrijorare nemotivata, în absenta unor cauze care sa le provoace.

Dictionarul de psihiatrie si psihopatologie clinica Larousse (1998) defineste anxietatea ca pe o stare de neliniste în care predomina perceperea unei situatii care, desi în general nedeterminata, s-ar putea dovedi dezagreabila sau chiar periculoasa.

Oricum, anxietatea este o traire neplacuta, asemanatoare cu frica din punct de vedere subiectiv, dar si fiziologic. Frica are un obiect exterior, este o reactie adecvata la un pericol exterior, insa anxietatea nu este produsa de nici un pericol extern, este doar o neliniste interioara.

Simptomele psihice sunt: acel sentiment binecunoscut de presimtire amestecata cu teama, iritabilitate, concentrare dificila, sensibilitate la zgomot si neliniste, dificultati ale reamintirii unor evenimente. Aspectul unei persoane cu anxietate generalizata este characteristic. Fata sa pare incordata, fruntea este brazdata, postura este tensionata, nu sta linistit si adesea tremura. Pielea este palida si transpiratiile sunt frecvente, in special la nivelul mainilor, picioarelor si axilelor. Usurinta cu care persoana izbucneste in lacrimi, desi la inceput poate sugera o depresie, reflecta starea generala de tensiune. Simptomele si semnele somatice ale tulburarii anxioase generalizate rezulta fie din hiperactivitatea sistemului nervos fie din tonusul crescut al musculaturii.

Simptome digestive: uscaciunea gurii, dificultatea in deglutitie, disconfortul epigastric, scaune frecvente si moi. Simptome respiratorii des intalnite: senzatia de constrictie toracica, inspirul dificil. Simptome cardio-vasculare: palpitatii, senzatie de discomfort sau durere precordiala, perceperea de pause in activitatea inimii si de pulsatii in gat. Simptome genitor-urinare mai frecvente: mictiuni frecvente imperioase, insuficienta erectiei si lipsa libidoului. Disconfort menstrual crescut si, uneori, amenoree.

In tulburarea anxioasa generalizata, somnul este perturbat intr-un mod characteristic. Dupa ce se culca, omul ramane treaz cu grijile lui, iar dup ace adoarme se trezeste de cateva ori. Relateaza adesea vise neplacute. Unii oameni cu anxietate gneralizata au atacuri de panica - episoade bruste de anxietate severa, cu simptome somatice marcate si aprehensiune extrema.

Tratamentul anxietatii generalizate. Pentru cele mai multe tulburari anxioase generalizate nu este nevoie sa fie prescrise medicamente care sa reduca nelinistea. Studiile confirma insa utilitatea psihoterapiei, mai ales a celei cognitiv-comportamentale, dublata de antrenamentul de relaxare.

Niciun comentariu: